Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 06:49

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Με στόχο τη μελέτη και διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτισμικών δεσμών, ξεκινά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η έδρα ιδρύθηκε στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας του ΑΠΘ με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», που υπογράφηκε πέρσι με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της επώνυμης έδρας, έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2017  στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Την παρουσίαση του προγράμματος της έδρας έκανε η νεοεκλεγείσα επίκουρη καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας και υπεύθυνη της έδρας, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένη «για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη, που είναι η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στη Φιλοσοφική του Σχολή, όπου δίδαξαν και διδάσκουν καθηγητές με διεθνή ακτινοβολία»

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «οι ειδικοί-φιλόλογοι λένε, ότι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι ομιλητές της ρωσικής γλώσσας. Κάθε χρόνο, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ενισχύεται και η γνώση της ρωσικής γλώσσας για τους νέους, γίνεται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία». «Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προώθηση της ρωσικής κουλτούρας» συνέχισε ο κ. Σαββίδης, εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχουν συνολικά περίπου 50 τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα». Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, «τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απλών ανθρώπινων δεσμών». «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα, με την ίδρυση του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Αριστοτέλη, ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία τους», σημείωσε. 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της έδρας με αναφορές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Λέοντα Τολστόι. Παράλληλα, ο κ. Μήτκας θεώρησε την έναρξη λειτουργίας της έδρας ως επισφράγισμα της πολυετούς και πολυσχιδούς συνεργασίας του πανεπιστημίου με τη Ρωσία και δίνοντας μία εικόνα των σχέσεων αυτών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις συμφωνίες διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με 16 πανεπιστήμια της Ρωσίας, στο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» που μετρά 23 χρόνια στήριξης των ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, στη συνεργασία μεταξύ της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών για την ίδρυση αγγλόφωνου κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά και στη δημιουργία από το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο του Ροστώφ, δικτύου ερευνητικής συνεργασίας με τις παρευξείνιες χώρες και με εκείνες της Ανατολικής Μεσογείου.