Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 09:08

Revolution in Art 1/10-3/12/2017

Έκθεση με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Οκτωβριανή Επανάσταση

Η έκθεση Revolution in Art παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις. 

Εμβληματικά έργα τέχνης από το χώρο των εικαστικών, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό - ντοκουμέντα της εποχής, ζωντανεύουν στο χώρο μέσα από 20 βίντεο-προβολές μεγάλων διαστάσεων, βάζοντας το θεατή στο κέντρο της ιστορίας. Έργα δημιουργών όπως ο Μαλέβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν, ζωντανεύουν πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία της περιόδου - από την Αυλή του Τσάρου μέχρι τα χωράφια των αγροτών. Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο χώρο της τέχνης παρουσιάζονται παράλληλα, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τις συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση και καταλήγει στα επακόλουθά της.

Με αναφορές στις επαναστάσεις του 1905-1907 και του Φεβρουαρίου 1917, τη θέση της Ρωσίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις διεκδικήσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργατών, τη δραστηριότητα πληθώρας πολιτικών ομάδων, την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον Εμφύλιο Πόλεμο, το όραμα της διεθνούς επανάστασης και την οριστική επικράτηση του κόμματος των μπολσεβίκων, παρακολουθούμε την παράλληλη εξέλιξη της τέχνης, όχι σε ευθεία ανάπτυξη αλλά, όπως πρεσβεύουν τα ίδια τα κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα της εποχής, μέσα από ποικίλες διαστρωματώσεις και διαφορετικά επίπεδα που τέμνουν τη γραμμική πορεία της ιστορίας. 

Μέσα από την έκθεση Revolution in Art, το πρόγραμμα Artecitya της Helexpo διευρύνει τη θεματική του φετινού Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας – THE NEW NEW, καθώς διερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην αλλαγή της τυπικής εκθεσιακής φόρμας, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνει σε μια ιστορική στιγμή που πολιτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις συμβάδισαν χέρι-χέρι. Οι προβολές μεγάλων διαστάσεων φέρνουν σε πρώτο πλάνο το δημιουργικό διάλογο μεταξύ πολιτικής και τέχνης και καταδεικνύουν το ρόλο των δημιουργών στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

 

Χώρος: ΔΕΘ – Περίπτερο 2, 1ος Όροφος 
Εγκαίνια: 01 Οκτωβρίου 2017, 20:00 
Διάρκεια έκθεσης: 1/10-3/12/2017 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο 11:00-14:00 & 17:00-21:00, Κυριακή 11:00-14:00. 
Εισιτήριο (εκτός από την ημέρα των εγκαινίων, που η είσοδος είναι δωρεάν):  3 ευρώ 

Διοργάνωση: ΔΕΘ - HELEXPO / Πρόγραμμα "ARTECITYA"  
Δήμος Θεσσαλονίκης – 52α Δημήτρια  
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη 

Υπό την αιγίδα του Ρωσικού Προξενείου