ΗΜΕΡΙΔΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

15 Δεκεμβρίου 2016

Το  Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο-Ρωσικών Σχέσεων διοργάνωσε ειδικό σεμινάριο στο χώρο του Κέντρου Συνεδριάσεως της Θεσσαλονίκης "Ιωάννης Βελλίδης", στο οποίο έγινε παρουσίαση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ΔΕΘ HELEXPO.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελληνο-Ρωσικών Σχέσεων κ. Θεόφιλος (Λάκης) Ιωαννίδης και ο κ.Γιαννης Μασουτης και παρεστήκαν ,ο  εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Παπανδρέου, του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Ράπτης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοφάνης Παππάς. Χαιρετισμούς απεύθηναν Πρέσβης Λευκορωσίας στη Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Vladimir Voronkovich, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Πάρις Μπίλλιας, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, καθώς επίσης και ο Γενικός διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΔΕΘ HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της "ΕΛΠΕ" ο κ Μανώλης Μαρκάκης.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρασιατικής Οικονομικής Κομισιόν (ΕΟΚ) –του υπερεθνικού ρυθμιστικού φορέα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ), και διευθυντής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΚ κ. Sergey Shukhno, στην ομιλία του μίλησε για την ιστορία του σχηματισμού της Ευρασιατικής Ένωσης, τη δομή και τις αρμοδιότητες της ΕΟΚ και υπογράμμισε τα κύρια αποτελέσματα της λειτουργίας της. Ο κ. Shukhno ενημέρωσε λεπτομερώς σχετικά με τα σχέδια για την ανάπτυξη της Ένωσης μέχρι το 2025, καθώς και τις διεθνείς επαφές της ΕΟΕ.

Σχετικά με τους τομείς υψηλής προτεραιότητας του εμπορίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες - μέλη της ΕΟΕ, οι αντιπρόσωποι της ΕΟΚ έκαναν μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μεταφορών της Ένωσης, τις βασικές καινοτομίες του νέου τελωνειακού κώδικα της ΕΟΕ, τις καινοτομίες στον τομέα των τεχνικών κανόνων και της φορολογικής πολιτικής εντός της Ένωσης, με έμφαση τα οφέλη για τους ξένους εταίρους και απαντήθηκαν πρακτικά ερωτήματα από την πλευρά της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Το σεμινάριο ήταν σημαντικό γεγονός για το 2016, κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες - μέλη της ΕΟΕ κατά τα τελευταία δύο χρόνια (2013 - μείον 43%). Πληροφόρηση σχετικά με τις τελευταίες καινοτομίες στην ΕΟΕ εν καιρό κρίσης στην Ελλάδα, θα επιτρέψει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με εταίρους από την ΕΟΕ,  να χρησιμοποιούν ευκαιρίες που είναι, στην πραγματικότητα, ήδη ανοιχτές σε ελληνικές επιχειρήσεις.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης.

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνορωσικών Σχέσεων

Ακολουθήστε μας